معماری
خانه / اختلالات بلع / بهبود تغذیه و بلع با تغییر رژیم غذایی
بهبود بلع با تغییر رژیم غذایی
بهبود بلع با تغییر رژیم غذایی

بهبود تغذیه و بلع با تغییر رژیم غذایی

بهبود تغذیه و بلع با تغییر رژیم غذایی

علاوه بر تمرینات رفتاری و دیگر روش های درمانی جراحی و پروتزی می توان با ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی بیمار تغذیه ی وی را تا حدی بهبود بخشید . در اغلب بیماران تغذیه با یک رژیم غذایی غیر دهانی شروع می شود و سپس رژیم دهانی و غیر دهانی ترکیب شده و در نهایت به رژیم کاملا دهانی می رسیم در این روشهای تغذیه ای غلظت های مختلفی نیز می توانند گنجانده شوند که در ادامه به توضیح کاملتر می پردازیم

 

– طیف چسبناکی (Viscosity)  بافتها

  1. مایعات رقیق : تغییر شکل راحت – حرکت راحت در اثر جاذبه و فشار مثل : آب سیب ، شیر و…
  2. مایعات غلیظ: تغییر فرم کمتی سختتر از مایعات رقیق – حرکت کندتر از مایع رقیق – حرکت نسبتا راحت در اثر جاذبه و فشار مثل : آب گوجه فرنگی ، شربت غلیظ و…
  3. پوره لغزنده: تغیر شکل سختتر از قبلی – در مسیر باریک امکان ایجاد انسداد – لغزش در اثر جاذبه و فشار مثل فرنی ، پوره میوه و سبزیجات و…
  4. پوره: تغییر شکل سختتر از قبلی – امکان انسداد در مسیر باریک – حرکت به وسیله ی فشار مثل خمیر سیب زمینی ، املت و …
  5. غذاهایی که نیاز به جویدن دارند: با چسبناکتر شدن بلعه ، کمتر تغییر شکل پیدا می کنند و کمتر به جاذبه پاسخ می دهند و به نیروی زبان و دندان برای جویدن و انتقال نیاز دارند – کفایت حسی، بزاق کافی و مخاط سالم نیز در این غذاها مهم هستند مثل موارد زیر
    1. هویج پخته شده و نان و..
    2. تکه های درشت گوشت و ساندویج و…
  6. رژیم غذایی بدون محدودیت

 

– طبقه بندی غلظت (Consistency)

  • غلظت مایعات
    1. رقیق (Thin): مایع کامل مثل چای و قهوه و…
    2. غلیط (Thick): مثل شربت و…
    3. غلیظ شده (Thickend): مایعاتی که توسط عوامل تغلیظ کننده غلیظ شده اند
  • غلظت جامدات
    1. پوره ، مایعی شده: غلظت مغییر از مایع غلیظ تا خمیر مانند
    2. تغییر یافته ی مکانیکی: غذاهای خیلی نرم مثل پاستا که به راحتی به بلعه چسبناک تبدیل می شوند
    3. نرم: غذاهایی که نیازمند حداقل جویدن هستند

 

– مراحل فرایند افزایش غلظت 

  1. پوره و مایعات غلیظ: این رژیم برای بیماران با آسیب شدید در مراحل ۱ ، ۲ . ۳ بلع مناسب است
  2. پوره ، مایعات غلیظ و غذاهای نرم یکه کمی نیاز به جویدن دارند مثل ماکارونی : این رژیم در نقایص فاز دهانی و یا کاهش در موج دودی حلق همچنین برای افراد با آسپیراسیون استفاده می شود
  3. غذاهای نرم و مایعات تا حد ممکن: این رژیم برای افرادی که در شروع چویدن و در حال توانبخشی برای جویدن و رانش بلعه می باشند مفید است
  4. غذاهای نرم و همه ی مایعات (اجتناب از عذاهای زبر و خشن): این رژیم معمولا قبل از رژیم غذایی عادی می باشد

 

– در آسیب های مربوط به زمانبندی یا تنگ شدگی این ویژگی ها را می توان تغییر داد

  1. دما : بر عملکرد حلق موثر است
  2. مزه
  3. اندازه ، غلظت و بافت
  4. جایگاه قرارگیری بلعه در دهان
  5. چسبناکی (انسجام یا غلظت):
  • غلیظ: نیازمند قدرت تنگ شدگی و تسهیل مخاطی بزاقی بیشتر
  • رقیق: نیازمند چابکی و هماهنگی در کنترل بلعه، زمان انتقال مناسب و حفاظت با کفایت از مسیر هوایی

 

منبع

Murray T, Carrau RL. (2006).Clinical Management of Swallowing Disorders

Jeri A. Logemann. Evaluation and Treatment of Swallowing Disorders

 

 

 

بازی های مناسب سن فرزندت در دنیای بازی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

قالب وردپرس