در این سنجش با استفاده از دستگاه OAE یا Otoacoustic Emissions امواجی به گوش فرستاده شده و انعکاس امواج مشخص مینماید که شنوایی گوش چگونه است.
غربالگری شنوایی، فقط اولین گام میباشد. اگر تست غربالگری احتمال اٌفت شنوایی را نشان دهد، گام بعدی، طراحی یک برنامه و رفتن نزد شنوایی شناس (ادیولوژیست) جهت انجام تستهای پیگیری میباشد. شنواییشناس متخصصی است که تستهایی را جهت تعیین مشکل شنوایی، نوع و شدت مشکل انجام میدهد.
شنواییشناس بوسیله تستهای پیگیری، مثلا استفاده از آزمون ABR که نیازی به پاسخگویی خود کودک نیست، میتواند نوع اٌفت شنوایی را شناسایی کرده و گاهی علت آنرا متوجه شود. همچنین ممکن است توجهات پزشکی بیشتر و ملاقات با یک متخصص گوش و حلق و بینی را توصیه نماید.
اگر مشکل شنوایی وجود داشته باشد شنوایی شناس، متخصص گوش و حلق و بینی، متخصص اطفال و سایر متخصصین که با کودک در ارتباط هستند،انواع خدمات مداخلهای جهت کمک به کودکتان را در اختیار شما قرار میدهند؛ بعنوان مثال ارجاع به یک آسیبشناس گفتار و زبان، یک مربی آموزش ناشنوایان یا آموزشهایی که در زمینه بکارگیری وسایل خاص جهت استفاده بهتر از شنوایی به شما داده شود.
– چه زمانی باید تست پیگیری را انجام دهیم؟
اگر کودک شما در غربالگری شنوایی پذیرفته نشد، باید فوراٌ یک تست پیگیری را انجام دهید. بهترین دوره یادگیری زبان، شش ماه اول زندگی است.
اگر مشکوک به اٌفت شنوایی کودکتان هستید، قبل از سه ماهگی حتماٌ به یک شنوایی شناس مراجعه نمائید. در صورتیکه بیمارستان یا مرکز بهداشتی خاص، تست غربالگری را برای کودک شما انجام داد، در زمینه مراجعه به شنواییشناس از آنها راهنمایی بگیرید. تا زمانی که کودک به ۶ ماهگی برسد باید برخی خدمات مداخله ای را دریافت کرده باشد.
– دستورالعمل اجرای برنامههای غربالگری شنوایی
اهمیت غربالگری شنوایی کودکان در کمتر از یک ماه و تشخیص زودهنگام تا سه ماهگی و ضرورت ارائه خدمات طبی و توانبخشی تا حداکثر شش ماهگی برای شیرخواران تشخیص داده شده که همه این فعالیتها در جهت کاهش شیوع و بروز اختلالات شنوایی میباشد، با بهرهگیری از همکاری بخش غیردولتی امکانپذیر است.
با توجه به اصل عدالت اجتماعی و ضرورت گسترش خدمات به مناطق روستایی و محروم کشور، ارائه خدمات به شکل سیاری و با استفاده از دستگاههای پرتابل مدنظر قرار گرفته و با توجه به اهمیت تشخیص زودرس و مداخله بهنگام در سالهای اخیر استفاده از ابزارها و روشهای نوین به منظور گسترش غربالگری شنوایی در نوزادان و شیرخواران در برنامههای آتی پیشبینی شده است. در همین راستا برای شناسایی هرچه بیشتر کودکان مشکلدار طرح غربالگری شنوایی علاوه بر اجرای برنامه به شکل فراگیر و در زمان خاص، تمهیدات لازم برای ارائه خدمات در طول سال نیز فراهم شده است.
– هزینه خرید خدمات
مبنای هزینه خرید خدمات در بخش غیردولتی مطابق با تعرفههای ابلاغی از سازمان بهزیستی کشور میباشد و خدمات با استفاده از دستگاه غربالگری شنوایی در دو بخش به شرح ذیل میباشد:
– در صورتیکه بخش غیردولتی برای خرید دستگاه کمک بلاعوض دریافت نکرده باشد:
الف) در مناطق شهری
تعرفه دریافتی غربالگری برابر تعرفه خصوصی ابلاغی از سازمان بهزیستی کشور میباشد که توسط مراجعین پرداخت میگردد.
ب) در مناطق محروم یا روستایی
تعرفه دریافتی غربالگری برابر همان تعرفه خصوصی ابلاغی از سازمان میباشد که طی قرارداد از سوی بهزیستی استان پرداخت میگردد بنابراین از مراجعین وجهی دریافت نخواهد شد. (رایگان)
الف) در مناطق شهری
تعرفه دریافتی غربالگری برابر تعرفه دولتی ابلاغی از سازمان میباشد که توسط مراجعین پرداخت میگردد و بخش غیردولتی تا ۵ سال ملزم به رعایت تعرفه میباشد.
ب) در مناطق محروم یا روستایی
تعرفه دریافتی غربالگری برابر تعرفه دولتی میباشد که طی قرارداد از سوی بهزیستی استان پرداخت میگردد.