تقویت حافظه با تغذیه مناسب ( Memory improvement by proper nutrition)
آیا تا به حال به طور ناگهانی به یک دوست برخورد کردهاید که اسم او را به خاطر نیاورید و فراموش کرده باشید؟ این امر برای همه اتفاق میافتد؛ اما تکنیکهای سادهای برای فرار از این امر وجود دارد. تکنیکها و روشهای ساده مختلفی وجود دارند که بوسیله آنها میتوانیم حافظه خود را تقویت کنیم .کارشناسان تغذیه تاکید دارند که تغذیه صحیح و استفاده مناسب و متعادل از خوراکیهای خاص میتواند موجب تقویت حافظه و عملکرد مغز و پیشگیری از بیماریهایی مانند آلزایمر شود.
از ذهن خود کار بکشید. همانگونه که بدن با ورزش شادابتر میشود، برخی فعالیتها نظیر حل جدول، مباحثه با دیگران، چیدن یک پازل، مطالعه، یادگیری یک زبان خارجی و یا حتی ساختن یک وبلاگ نیز میتواند در تقویت حافظه مؤثر باشد. برای اینکه حافظه قویتری داشته باشیم باید به جای تماشای مداوم تلویزیونها، به حل جدول بپردازیم و در رژیم غذایی خود نیز ماهی را بگنجانیم. داشتن ذهن فعال برای تقویت حافظه بسیار مفید است. تماشای بعضی از برنامههای تلویزیون مانند اخبار ممکن است در تقویت حافظه موثر باشد اما تاثیر آنها مانند خواندن کتاب که یک فعالیت پویا برای حافظه به شمار میآید، نیست.
نرمش های هوازی منظم می تواند ساده ترین و مهم ترین راه برای سلامتی طولانی مدت مغز باشد. در حالی که قلب و ششها واکنشی سریع نسبت به دویدن بر روی دستگاه دوی ثابت نشان می دهند، مغز هم به آرامی با هر قدم فعالیت میکند. برای سلامت دائمی مغز، روزانه حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت جسمانی (دویدن و نرمش های هوازی) می تواند نقش شایان توجهی داشته باشد. دیگر به دنبال مکملها، قرصها و نسخه های جادویی که همگی بهتر شدن حافظه را تبلیغ میکنند نباشید. به گفته متخصصان تغذیه، برخی از مواد غذایی که میتوانند حافظه انسان را فعال، هوشیار و قوی نگه دارند شامل ماهی آزاد، گردو، کاکائو، قهوه، زرده تخم مرغ، ادویه هندی کاری، رزماری، سس گوجه فرنگی، میوه گیاه قره قاط و مارچوبه هستند.
۱- ماهی بخورید
یکی از مهمترین منابع غذایی که به تقویت مغز کمک میکند، ماهیهای چرب است. غذاهای دریایی مثل ماهی آزاد، ساردین، ماهی تن و ماهی خال مخالی حاوی مقادیر فراوانی از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند که میتوانند سبب افزایش قدرت، بهره وری و سالم ماندن مغز شوند. وجود ماهی در رژیم غذایی انسانها می تواند نقش بسزایی در تقویت حافظه انسانها داشته باشد.اسیدهای چرب مورد نیاز مانند امگا ۳، برای ساختمان مغز مهم بشمار می آیند و تاثیر آنها برای درمان بیماری های مغزی بسیار موثر است.
۲- سبزیجات بخورید.
منبع بعدی سبزیجات با برگهای سبز تیره هستند. این سبزیجات عبارت از اسفناج، کاهو، کلم بروکلی و کلم دلمهای هستند که سرشار از آنتیاکسیدانهایی نظیر ویتامین ث و کاروتنوییدها میباشند. اینها همان آنتیاکسیدانهای مفید برای حفظ سلامت قلب هستند.
۳- انواع مغز دانه ها
یکی دیگر از این منابع آووکادو و انواع مغز دانهها هستند. تمام این خوراکیها حاوی یک آنتیاکسیدان مهم دیگر به نام ویتامین «ای» هستند. پژوهشگران میگویند کسانی که به مقدار مناسبی ویتامین «ای» مصرف میکنند، ۶۷ درصد کمتر از سایرین به آلزایمر مبتلا میشوند. مصرف گردو و بادام یا روغن بادام برای تقویت حافظه مؤثر است.
شکلات تلخ نیز از خوراکیهایی است که موجب تقویت مغز میشود. شکلات تلخ سرشار از فلاونویید، یکی دیگر از آنتیاکسیدانهای مفید برای بدن و به خصوص مغز است.
۴- آب هم در تقویت مغز موثر است.
تمام سلولهای بدن برای اینکه رشد خوب و مناسبی داشته باشند، به آب کافی نیاز دارند و سلولهای مغز هم از این قاعده مستثنا نیستند.در حقیقت، یکسوم از حجم مغز از آب تشکیل شده است و بنابراین خوردن آب کافی در روز به بهبود عملکرد مغز کمک میکند. محققان اعلام کردهاند که کارکرد مغز افرادی که ذخیره مناسبی از آب در بدنشان دارند، نسبت به افرادی که به میزان لازم آب نمینوشند، بهتر است.
۵- از قهوه تان لذت ببرید
تحقیقات نشان داده است که استفاده منظم از کافئین از مغز محافظت می کند.اینکه آیا کافین موجود در چای و قهوه باعث رفع خستگی میشود یا آنتی اکسیدان موجود در آنها هنوز مشخص نیست اما قهوه باعث افزایش سطح هوشیاری میشود وبه میزان۳۰ تا ۶۰درصد از بروز آلزیمر پیشگیری کند.
این متخصصان همچنین تاکید دارند که مصرف متعادل قهوه برای تقویت عملکرد مغز مفید است. همانطور که مصرف زیاد و بیرویه نوشیدنیهای حاوی کافئین مانند قهوه، باعث اختلال در عملکرد مغز میشود. مصرف مناسب و به اندازه قهوه نیز میتواند قدرت تمرکز و کارایی مغز را بالا ببرد.
۶- ویتامین بیشتر مصرف کنید.
ویتامین D برای جلوگیری از کاهش و تضعیف توان ذهنی و همچنین حفظ بهداشت روانی بویژه در افراد سالمند، مفید است. از آنجا که همزمان با افزایش سن، اغلب قدرت ذهنی تحلیل رفته و دچار اختلال میشود، ویتامین D میتواند این کمبود را جبران کند. ویتامین D برای حفظ سلامت و تقویت استخوانها، جذب کلسیم و فسفر و هم چنین کمک به سیستم ایمنی بدن بسیار مهم است. این ویتامین در گوشت ماهییافت میشود و یا در اثر قرار گرفتن پوست در معرض نور خورشید در بدن انسان تولید میشود. میتوان این ویتامین را از مواد غنی شده مانند شیر، غلات و نوشیدنیهای سویا دریافت کرد. اما پوست افراد با بالا رفتن سن، کمتر میتواند ویتامین D از نور خورشید جذب کند و بنابراین باید آن را از منابع دیگر بگیرد.
ویتامین B به ویتامین روحیه بخش معروف است و در تقویت سلولهای مغزی موثر است. کمبود ویتامین B باعث عصبانیت میشود. این ویتامین در متابولیسم کربوهیدراتهای موجود در مغز نیز نقش دارد. این ویتامین در غلات، حبوبات، انواع گوشت بدون چربی، سبزیجات تازه، تخم مرغ و جوانه گندم وجود دارد. تحقیقات نشان داده است که با مصرف روزانه مقدار کافی از این ویتامین میتوان از بسیاری از مشکلات خلقی و ناراحتیهای عصبی پیشگیری کرد.
– آب سیب بنوشید. محققان ثابت کرده اند آب سیب میتواند قدرت حافظه را افزایش دهد.
– جوانه گندم مصرف کنید. جوانه گندم دارای مادهای به نام لسیتین است که از گرفتگی عروق مغز جلوگیری میکند.
۷- متعادل بخورید
انرژی بسیار زیاد یا انرژی بسیار کم خللی بزرگ در کارایی مغز ایجاد میکند. رژیم غذایی تشکیل شده از مواد قندی کم با فیبر بالا و چربی و پروتئین معمولی بسیار آرام تر از غذاهایی با میزان قند بالا (مانند شیرینیجات و نشاسته) در بدن تجزیه میشوند. سرعت ثابت و ملایم هضم در روده مقدار انرژی بیشتری را به مغز می رساند، و باعث بهینهسازی سوخت و ساز در ارگانهایی میشوند که می توانند در سلامتی طولانی مدت نقش بسزایی داشته باشند. مصرف شکر را کاهش دهید.
۸- مراقب رژیم غذایتان باشید
در حالی که پرخوری فعالیت مغز را کند میکند و در طولانی مدت باعث وارد آمدن فشار به مغز میشود، کمبود کالری هم میتواند اثر مشابهی را بر مغز گذارد. رژیم های غذایی مفرط می تواند باعث طولانی شدن برخی دردها در بدن و در نتیجه سلب آسایش شوند، احساسی که باعث اعتیاد افراد به لاغر ماندن (anorexia) (ترس از چاق شدن) شود. بسیاری از مطالعات رژیم های غذایی مفرط را با حواس پرتی ، اختلال در حافظه و پریشانی مرتبط می دانند.
۹- از مکمل ها استفاده نکنید
اخیرا استفاده از مکمل ها برای جبران کاستیها تبدیل شده اند، استفاده از مکمل های آشنا مانند مولتی ویتامین ها تنها نوعی هدر دادن هزینه است. دارو های مکملی مانند (ginkgo) و(melatonin) امروزه از نظربسیاری از افراد به سطل های زباله تعلق دارند. برای انسانهای سالم داروی (ginkgo) هیچ تاثیر مثبتی ندارد علیرغم منشا طبیعی، اینگونه داروها فاقد عوارض جانبی نیستند، عوارضی مانند: فشار خون بالا، مشکلات گوارشی، مشکلات باروری و افسردگی دارند.